FactumOU: Zdravá strava je klíčem k naší imunitě

Ostrava / 05. 05. 2021

Ve čtvrtek 6. května v 18:00 odvysílá Ostravská univerzita další díl diskuzního pořadu FactumOU. Tentokrát bude tématem strava a její působení na imunitu a zdraví. A právě zdraví je v současné době námětem číslo jedna. Hosty rektora Jana Laty budou nutriční terapeutka Karin Petřeková a majitel bistra La Petit Conversation David Girten.

FactumOU: Zdravá strava je klíčem k naší imunitě

Zdraví je v posledních měsících hlavní téma, a to především kvůli všude číhajícímu viru covid-19. Dostatek spánku, pitný režim, pravidelný pohyb, psychika – na zdraví má vliv hodně aspektů, a nesmíme zapomínat, že jedním z nich je i to, co jíme.

„Správná strava má velký vliv na lidské zdraví, to je dlouhodobě známo. Málo se ale ví, že gastrointestinální trakt má výrazný vliv i na imunitní systém,“ vysvětluje rektor Jan Lata výběr tématu. „V lidském střevě je až desetkrát více bakterií než všech lidských buněk v celém těle, stravou jsme schopni je ovlivnit a tím modifikovat i imunitní odpověď,“ doplňuje Jan Lata, který se gastroenterologii odborně věnuje.

Přeměna jídelníčku a celkové změna přemýšlení nad jídlem se může zdát zpočátku těžká. Je třeba si ale uvědomit, že není nutné měnit hned všechno, můžeme začít pozvolna. „Ze zkušenosti víme, že zakazovat některé pokrmy, nápoje a potraviny, o kterých víme, že nepatří mezi ty, které bychom měli jíst denně a často, mnohým z nás nejde. Odradí nás to. Když však přijmeme pravidlo občas, jen kousek a dost, máme vyhráno,“ uvádí zlaté pravidlo pro lepší jídelníček nutriční terapeutka Karin Petřeková, která působí na Lékařské fakultě OU. Druhým dechem doplňuje nejčastější hříchy, kterých se lidé dopouštějí: „Často se zapomíná na snídaně a celkově lidé nejí pravidelně. Porce jídla jsou příliš velké a těžko stravitelné a bohužel jsou stále oblíbená smažená jídla. Zároveň se zapomíná na pitný režim, který pak doháníme odpoledne.“ Právě doktorka Karin Petřeková otevře téma, jak se ke správnému a zdravému stravování propracovat, aby nás to co nejméně „bolelo“.

O přísun stravy se nejenom v době covidu mnohdy starají restaurace nebo bistra. Právě gastro scéna se musela kvůli rozvozu jídla a udržení jeho kvality značně přeměnit. „Obratem jsme upravili nabídku, otevírací dobu koncentrovali na kratší časy, ještě zpřísnili hygienická opatření. Zásadním předpokladem pro kvalitní jídlo je vhodně zvolené menu, pro naše týdenní menu se snažíme vybírat takové pokrmy, které je možné dobře naservírovat do krabiček, zachovají si svou formu a v krabičce nějakou dobu vydrží. Rozvoz si také zajišťujeme sami, abychom měli dohled na to, v jaké stavu jídlo dorazí,“ uvádí potřebné kroky k udržení kvalitního jídla David Girten, majitel bistra La Petit Conversation.

Diskuzní pořad FactumOU sledujte 6. května od 18:00 na YouTubeFacebook OU a také na Facebooku dalších partnerských měst a organizací. Své dotazy pokládejte předem prostřednictvím platformy Slido.

Hosté rektora:

Mgr. Karin Petřeková, Ph.D.
Karin Petřeková se specializuje na obor výživy a dietologie. Magisterské studium absolvovala na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na Ostravské univerzitě působí na Lékařské fakultě, Ústavu fyziologie a patofyziologie, kde se odborně zaměřuje na nutriční terapii.

David Girten
David Girten je původem Belgičan, kterého do Ostravy přivedla láska. Je majitelem bistra La Petite Conversation (označovaného fanoušky zkráceně LaPeCo) a v ostravské gastronomii se pohybuje už 10 let. V jeho restauraci si pochutnáte na domácích belgických specialitách, ale i jiných dobrotách, které vám v útulném prostoru vždy s úsměvem nachystají.

Grafika a fotografie ke stažení zde.

Kontakt

Ing. Lucie Fremrová
Tisková mluvčí Ostravské univerzity

+420 778 022 740

O akci

FactumOU na základě vědeckých faktů a studií boří mýty a pomáhá se orientovat ve velkém množství informací, názorů a postojů. Ostravská univerzita se tak snaží postavit dezinformačním kampaním, šířit osvětu a mimo jiné pomoci v aktuální krizi.

1. díl FactumOU: Očkování proti covid-19.
2. díl FactumOU: Pravidelným pohybem proti Covid-19 i dalším nemocem.
3. díl FactumOU: Jak přežít pandemii a nezbláznit se.