Druhý díl publikace Valašsko – historie a kultura připomíná obživu tamních lidí
Ostrava / 11. 10. 2019
Filozofická fakulta Ostravské univerzity a Národní muzeum v přírodě vydali druhý díl úspěšné publikace, která mapuje kulturu a historii na Valašsku. Tentokrát se autoři zaměřili na proměny způsobů obživy tamních obyvatel za posledních 100 let.
Druhý díl publikace: Valašsko – historie a kultura II. Obživa, vyšel v srpnu letošního roku a podíleli se na ní Svatava Urbanová, Lumír Dokoupil, Jakub Ivánek a Pavel Pumpr. Kniha bude čtenářům slavnostně představena v prostorách Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm (konferenční sál v patře vstupní budovy areálu, ul. Palackého 634) ve středu 16. října v 16:00.
Publikace obsahuje 36 studií odborníků zastupujících pět vědních disciplín (etnografie, historie, jazykověda, literární historie a dějiny umění). Čtenáři se v ní dočtou např. o plodinách, které se kdysi na Valašsku pěstovaly a konzumovaly, o pracovním oděvu starých Valachů, tradičních přivýdělcích, mezi něž patří např. malování velikonočních vajec, či magických formulích zaříkávačů zajišťující ochranu před nepřízní počasí. Své místo mají v knize i jazykovědné příspěvky zkoumající vyjadřování dnešních obyvatel Valašska s ohledem na stravu, ale také obraz práce na Valašsku v literatuře či výtvarném umění. Nechybí ani studie věnované důležitým podnikům v regionu či vývoji obyvatelstva. Knihu doprovází bohatá obrazová příloha a také disk DVD s dokumentárním filmem Říkejte mi strýcu od Aleše a Víta Smrčkových, který představuje tradiční způsob svážky dřeva na pěších saních ve vyprávění pamětníka z Velkých Karlovic.
Kolektivní monografie historicko-kulturního charakteru vychází z příspěvků přednesených na vědecké konferenci konané v květnu 2018 v areálu tehdy ještě Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Celá akce navázala po pěti letech na stejnojmennou konferenci z roku 2013 a završením bylo vydání knihy Valašsko – historie a kultura I. v roce 2014.
Zatímco první ročník a navazující publikace se věnovaly šíře postaveným otázkám svébytnosti valašského regionu, druhé pokračování již mělo vymezený okruh zkoumání, tedy způsoby obstarávání obživy na Valašsku v různých historických údobích i stravu Valachů v minulosti a současnosti.
Urbanová, Svatava – Dokoupil, Lumír –Ivánek, Jakub – Pumpr, Pavel (eds): Valašsko – historie a kultura II. Obživa. Ostrava: Ostravská univerzita – Národní muzeum v přírodě, 2019.
Kontakt pro média:
Mgr. Adam Soustružník
tiskový mluvčí Ostravské univerzity
+420 724 919 614