Dvě nové menzy jsou v provozu
Ostrava / 28. 03. 2017
Od března 2017 jsou v provozu dvě nové menzy Ostravské univerzity, která tímto přešla na zcela nový koncept stravování. Nabízí zlevněné snídaně, obědy i večeře pro studenty a po celý den fungují také jako restaurace pro veřejnost.
Ostravská univerzita v březnu 2017 přistoupila na zcela nový koncept stravování pro své studenty. Namísto provozování menzy, která se jí ekonomicky nevyplatila, vyjednala spolupráci se dvěma restauracemi v centru Ostravy, které prostřednictvím dotovaných jídel nabízejí zlevněnou stravu pro studenty. Po celý den fungují také jako restaurace pro nejširší veřejnost.
Obě restaurace se nacházejí v přízemí budovy Kampus Palace na Smetanově náměstí. Díky různorodé nabídce od veganské a raw stravy až po pořádný „kus masa“ mají studenti velký výběr a obě restaurace slibují také kvalitní suroviny i přípravu.
První z nich je La Cantine, která tady je pro všechny klasiky a vaří prověřená jídla, jako je svíčková, rajská, lasagne, francouzské brambory a podobně. Denně nabízí i vegetariánskou variantu a plánuje také bezlepková jídla. Studenti se zde mohou najíst za 65 korun, za které dostanou polévku a poctivou porci. Restaurace si zakládá na tom, že vaří z kvalitních surovin, nepoužívá glutamáty ani další umělé přísady.
Studenti si zde v současnosti mohou vybírat ze 4 jídel. K dennímu menu vydávanému od 11 do 14 hodin časem přibudou také snídaně a večeře. La Cantine ale nemá být jen místem na jídlo. Ve druhém patře restaurace je i příjemná chill zóna s pohodlným sezením v sedacích pytlích nebo útulných rožcích z palet. Studenti sem tak mohou přijít si třeba jen tak posedět nebo se setkat u kávy.
Druhou možností je raw&vegan superfood bar Black Kale, který ocení nejen vegani a nadšenci pro syrovou stravu, ale také všichni, kteří rádi ochutnají něco nového. Těšit se můžete například na fitness mungo karbanátky, špenátovou omeletu se sušenými rajčaty nebo čočkové koule s quinoou a kešu krémem - to vše bez jakýchkoli živočišných produktů a z čerstvých surovin, a to včetně čerstvě připravených domácích rostlinných mlék.
Dotované hlavní jídlo studenty v Black Kale stojí 65 korun, polévka navíc je za 20 korun. Obědy se také vydávají od 11 do 14 hodin a už nyní si můžete objednávat také snídaně a večeře. Po celý den je v nabídce za dotovanou cenu také velké smoothie (60 Kč), které je nabité superpotravinami.
„Studenti už do nových menz chodí a začínají objevovat jejich možnosti. V obou případech nejde totiž jen o místo, kde se nají. Prostory jsou koncipované také jako studentský prostor, ve kterém mohou posedět s přáteli, pracovat, studovat nebo si jen tak odpočinout. Pro tento účel je zde jedno celé patro s tzv. chill zónou - pohodlné sezení na paletových sedačkách, v sedacích pytlech a podobně,“ uvádí tiskový mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.
Původní budova menzy na ulici Reální v centru města je nyní zavřená a chystá se na rozsáhlou rekonstrukci. „Půjde o dlouhodobější proces, v současnosti jednáme o projektech, které by rekonstrukci finančně umožnily. Jisté však je, že tyto krásné prostory vrátíme studentům, kteří zde budou moci bádat, studovat, pracovat i odpočívat. Takové místo univerzitě chybí, přitom koworkingové prostory jsou pro mladé lidi velmi podněcující a vznikají v nich nejen dobré nápady, ale taky třeba úspěšné podnikatelské záměry,“ dodává Adam Soustružník.
Zpracovala:
Kontakt:
- Mgr. Adam Soustružník
tiskový mluvčí Ostravské univerzity
+420 724 919 614 /