Strategie ke zvýšení biodostupnosti vitaminu D
Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost
Registrační číslo: CZ.01.01.01/01/22_002/0000865
Řešitel: EPS biotechnology, s.r.o.
Partner: Ostravská univerzita, Ústav fyziologie a patofyziologie (Lékařská fakulta), Centrum nutričního výzkumu a obezitologie (Lékařská fakulta)
Poskytovatel:
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Termíny:
Datum zahájení realizace projektu: 1. dubna 2023
Datum ukončení realizace projektu: 31. prosince 2026
Kontakty:
Hlavní řešitel projektu: EPS biotechnology, s.r.o. – Ing. Michaela Montalbano, Ph.D.
Spoluřešitel projektu: Ostravská univerzita – doc. Mgr. Marek Bužga, Ph.D.
Popis projektu:
Cílem projektu je zvýšit biologickou dostupnost vitaminu D z kvasinek, jako přírodního a udržitelného zdroje a zlepšit tak zdraví české populace použitím inovativní technologie založenou na principech cirkulární ekonomiky s důrazem kladeným na životní prostředí. V rámci kolaborativní spolupráce interdisciplinárních týmů žadatele jako SME a partnera VO dojde k vývoji technického řešení a ověřeného výrobního postupu, jehož výstupy budou ověřeny klinickou studií.
Cíl projektu:
Cílem projektu je vyvinout a ověřit udržitelnou technologii výroby kvasinek ozařených UVB zářením s obsahem vitaminu D a využití buněčných částí takto modifikovaných kvasinek k přípravě doručovacího systému vitaminu D s vyšší biodostupností pomocí mikronizace s ohledem na životní prostředí. Biologická účinnost takto vzniklých produktů bude testována ve dvoufázovém testování v rámci farmakokineické studie a v randomizované, zaslepené klinické studii na zdravých jedincích. Výstupy projektu představují 3 funkční vzorky a 2 ověřené technologie.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ Z PROSTŘEDKŮ FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPST POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU.
Zveřejněno / aktualizováno: 22. 10. 2024