Projekty a granty
Databáze všech projektů a grantů od roku 2010
Nutriční hodnocení obilovin, pseudoobilovin, luštěnin a výrobků z těchto potravin a jejich využití v bezlepkové stravě | |
---|---|
Id projektu | SGS06/LF/2019-2020 |
Hlavní řešitel | Mgr. Karin Petřeková, Ph.D. |
Období | 1/2019 - 12/2020 |
Poskytovatel | Specifický VŠ výzkum |
Stav | ukončený |
Anotace | Obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny se pro své pozitivní nutriční vlastnosti velmi doporučují k pravidelné konzumaci v souladu s pravidly správného stravování. Přesto se při jejich využívání setkáváme s mnohými mýty a nesprávnými postupy. Proto jsme se rozhodli vytvořit, charakterizovat po nutriční stránce a prakticky ověřit soubor receptur přípravy pokrmů z těchto potravin včetně jejich klíčených verzí. Potravinářský průmysl využívá obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny včetně jejich klíčených verzí k výrobě řady produktů racionální výživy. Mezi významnými polotovary těchto potravin jsou mouky, kaše, cereálie, vločky, lupínky apod. Některé druhy obilovin a luštěnin se využívají ve výživě pacientů s celiakií anebo jinými potravinovými alergiemi. |